MAASTRICHT - Op het woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand gewoed. Volgens een woordvoerder van de brandweer stonden tussen de honderd en 150 sloopauto's in lichterlaaie. De veertig Nederlandse brandweerlieden kregen hulp van de Belgische brandweer.

De auto's stonden op een gebied van tien bij veertig meter. De rookontwikkeling was enorm en de brand was van grote afstand te zien.

Volgens de woordvoerder zijn er geen gewonden gevallen en was er geen gevaar voor de omwonenden. Wel was er een meetploeg voor gevaarlijke stoffen aanwezig. "Maar die hebben geen concentraties gemeten die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid", aldus de zegsman van de brandweer.

Oorzaak

Om 6.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie hoort bewoners van Vinkenslag. "Het is onmogelijk dat zomaar spontaan auto's in de fik kunnen gaan", zei een woordvoerder van de politie zaterdagochtend.

De brandweer is zaterdag rond het middaguur nog bezig met nablussen en laat met grijpers de autowrakken uit elkaar halen om te voorkomen dat eventuele smeulingen onder de wrakken opnieuw oplaaien.

Tussen het bedrijventerrein en het woongedeelte van Vinkenslag stonden metalen, brandwerende afscheidingen. Daardoor kon de brand in grootte beperkt blijven.

Treinverkeer

Tijdens de brand werd het treinverkeer met Eijsden en België stilgelegd. Na 9.00 uur konden de treinen weer rijden. Ook werd tijdens de brand het verkeer op de N591 tijdelijk omgeleid om de brandweer ruimte te geven. Omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden.