ORANJESTAD - "Te vaak dient een ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden alleen het belang van Nederland, en wordt het belang van de Nederlandse Antillen en Aruba helemaal vergeten."

Dat is de belangrijkste boodschap die leden van het Antilliaanse en Arubaanse parlement vrijdagavond in Aruba hebben overgebracht aan de Nederlandse politici in de Vaste Kamercommissie Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Parlementariërs van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba ontmoetten elkaar op Aruba van dinsdag tot en met vrijdag tijdens het halfjaarlijks Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties.

Slotverklaring

Vrijdagavond (lokale tijd) werd een slotverklaring naar buiten gebracht. "Buitenlands beleid van het Koninkrijk moet niet alleen het belang van Nederland dienen, maar ook dat van de Nederlandse Antillen en Aruba."

Steen des aanstoots was een verzoek dat de Antilliaanse staatssecretaris van Financiën Alex Rosaria in 2006 deed aan de Nederlandse ambassade in Griekenland. De Antillen willen een informatie-uitwisselingsverdrag met Athene, zodat ze kunnen worden erkend als eilanden met een 'respectabel fiscaal regime'.

Schandalig

Fractievoorzitter Pedro Atacho van de PAR, de grootste partij van de Antillen, vindt het "schandalig" dat de ambassade het verzoek afwees met het argument dat het behartigen van Antilliaanse belangen niet behoort tot de taken van de ambassade. Atacho wil de kwestie met de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Ben Bot bespreken.