TOKIO - Ten oosten van de Koerilen heeft zich een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter voorgedaan.

Dit heeft het Japanse meteorologische agentschap zaterdag meegedeeld. De beving deed zich voor om 05.24 uur (Nederlandse tijd).

De Verenigde Staten hebben zaterdag een tsunami-waarschuwing uitgegeven voor Rusland, Japan en het Markus-eiland in de Stille Oceaan. Eerder gaven Japanse seismologen ook al een tsunami-waarschuwing uit.

Hokkaido

Inmiddels heeft een kleine tsunami zaterdag het noordelijke Japanse eiland Hokkaido bereikt na de zware aardbeving in de Stille Oceaan anderhalf uur eerder. Dat heeft het Japanse meteorologisch instituut laten weten, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Bij de kustplaats Nemuro aan de oostkant van Hokkaidi steeg het tij met 10 centimeter. Kort daarvoor had het water langs de kust zich licht teruggetrokken, wat kan wijzen op de komst van een vloedgolf. De circa 30.000 inwoners van Nemuro hadden het advies gekregen de plaats te verlaten.

De zware aardbeving met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter deed zich voor ten oosten van de Koerilen, de langgerekte Russische eilandengroep noordoostelijk van Hokkaido. Voor zover bekend is geen van de eilanden getroffen door een vloedgolf.