MADRID - De Spaanse rechter Juan del Olmo heeft vrijdagavond de voorlopige vrijlating gelast van de Argentijnse ex-president Isabel Perón. De Argentijnse was eerder op de dag aangehouden in haar woonplaats Villanueva de la Cañada bij Madrid. Zij moet zich wel om de vijftien dagen bij de Spaanse justitie melden.

De arrestatie van Perón volgde een dag nadat een Argentijnse rechter een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen de 75-jarige weduwe van de voormalige president Juan Perón. Isabel Perón wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en verdwijning van een links politiek activist, Héctor Fagetti Gallego, tijdens haar presidentschap van 1974 tot 1976.

Fagetti werd opgepakt door het leger en voor het laatst gezien in maart 1976. Volgens de Argentijnse rechter Raúl Acosta handelden de militairen op basis van een presidentieel decreet waarin Isabel Perón in 1975 opdracht had gegeven op te treden tegen "subversieve elementen".

Bezwaar

Bronnen bij de Spaanse justitie zeiden dat Del Olmo Perón heeft gevraagd of ze er bezwaar tegen heeft om aan Argentinië te worden uitgeleverd. Als Isabel Perón weigert, heeft Argentinië veertig dagen om officieel een verzoek tot uitlevering van de oud-president in te dienen. De Argentijnse rechter Acosta zei vrijdag dat zijn land aan zo'n uitlveringsverzoek werkt.

Isabel Perón werd staatshoofd na de dood van haar man Juan Perón, die sinds 1946 drie keer president van het Zuid-Amerikaanse land was geweest. In 1976 werd Isabel Perón afgezet tijdens een militaire staatsgreep. Zij woont sinds 1981 in Spanje en is sindsdien slechts enkele keren naar Argentinië gereisd.

Juan Perón was drie keer getrouwd. Eva Perón was zijn bekendste echtgenote. Juan Perón trouwde met haar in 1945. Eva Perón overleed aan kanker in 1952. In 1961 huwde Juan Perón met Isabel die zangeres in een nachtclub was en eigenlijk María Estela Martínez heet.