MAASTRICHT - Het balkondrama in het Maastrichtse appartementencomplex Patio Sevilla, waarbij in 2003 een echtpaar omkwam, is een 'verbijsterende roman'. Dat vindt Johan Blaauwendraad, die zich als deskundige voor de rechtbank in Maastricht heeft gebogen over de oorzaak van het drama.

Blaauwendraad zei dit vrijdag voor de rechtbank, waar drie bedrijven terechtstaan wegens dood door schuld. In april 2003 braken enkele zwevende balkons van het appartementencomplex af. De ingenieur Blaauwendraad is vooral verbijsterd door de opeenstapeling van fouten die zijn gemaakt tijdens het bouwproces.

De bedrijven die terechtstaan zijn hoofdaannemer Smeets Bouw uit Maastricht, hoofdconstructeur B&S Constructies uit Den Bosch (voorheen Verbossen) en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer.

Vast staat dat een van de drie punten waarop de balkons steunden, is afgebroken en dat de twee resterende punten het gewicht van de balkons niet konden dragen. Blaauwendraad en collega-deskundige Dirk Hordijk kwamen vrijdag tot uiteenlopende verklaringen waardoor het steunpunt is afgebroken.

Visie

Blaauwendraad kwam met een nieuwe visie waaruit blijkt dat de balkons door minuscule vervormingen in de constructie zijn neergestort. Hordijk deelt die mening niet. Hij vindt ook dat de constructie van de balkons deugdelijk was, maar dat tijdens de uitvoering fouten zijn gemaakt.

Volgens Blaauwendraad, verbonden aan de TU in Delft, hebben de bouwers tekeningen en aanpassingen niet gecontroleerd en doorgegeven. Verder zou sprake zijn geweest van verkeerde aannames en berekeningen. De constructeur zou aanpassingen aan de hand van faxen en telefoontjes hebben doorgevoerd toen scheuren werden geconstateerd, maar niet ter plekke zijn gaan kijken.

De volgende zittingsdag is 16 januari.