DEN HAAG - Nederlandse militairen zijn tijdens een patrouille donderdag in de Baluchi-valei in de Afghaanse provincie Uruzgan in een zwaar vuurgevecht met Taliban-strijders beland. Te hulp geschoten Apache-helikopters vuurden raketten af op een hoeve waarin de Taliban hun toevlucht hadden gezocht. Na afloop hebben Nederlandse verkenners daar geen slachtoffers gevonden.

Het ministerie van Defensie bevestigde vrijdag een verhaal over de aanval in het avondblad NRC. De Nederlanders proberen de Baluchi-valei en de pas daar naartoe onder controle te krijgen en de druk op de Taliban op te voeren.

Deze week gaf Defensie aan dat het er relatief rustig leek. Maar in een week tijd zijn er wel degelijk aanvallen geweest op de Nederlanders en hun Afghaanse partners. Aan Nederlandse zijde zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er onder de Taliban-strijders zijn gevallen.

Patrouillerende militairen die op 6 januari werden beschoten, achten het echter waarschijnlijk dat de tegenpartij bij dat gevecht slachtoffers heeft moeten betreuren.