ROTTERDAM - De rechtbank in Leeuwarden behandelt als eerste een verzoek, afkomstig van het Openbaar Ministerie, om de Hells Angels verboden te verklaren. De rechtbank bespreekt op dinsdag 16 januari het verzoek van het OM en het verweerschrift van de Angels.

In dit geval is dat de afdeling van de club in Harlingen, het zogeheten 'chapter' Northcoast.

Het OM diende in november bij zes rechtbanken verzoeken in tot een verbodenverklaring van de Angels. Volgens het OM hoort de club niet in de Nederlandse samenleving thuis, omdat de leden zich schuldig maken aan tal van criminele activiteiten. De Nederlandse Hells Angels hebben zeven afdelingen: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, IJmuiden, Rotterdam, Harlingen en Kampen.

Crimineel

Volgens het OM zijn de activiteiten van de Angels in strijd met de openbare orde. Het gaat daarbij niet om incidenten, maar om een aaneenschakeling van criminele activiteiten. Crimineel gedrag is "onderdeel van de cultuur van de Hells Angels", zo lichtte het OM de verzoeken in november toe.

De verzoeken om de Angels verboden te verklaren zijn gedaan bij de civiele rechter. Later dit jaar zal een aantal Angels zich ook nog voor de strafrechter moeten verantwoorden. In oktober 2005 deden politie en justitie bij alle Nederlandse afdelingen van de Angels invallen. Daarbij werden wapens, munitie en hennepplantages aangetroffen. In de strafzaak gaat het om deelname aan een criminele organisatie, die zich toelegt op misdrijven als moord, diefstal, bedreiging, afpersing, en bezit van en handel in drugs en wapens.

Nomads

Het achtste Nederlandse chapter, de zogeheten Nomads, werd in 2004 opgeheven, na de moord op drie leden van die afdeling. Twaalf (ex-)Nomads worden van die drievoudige moord verdacht. Hun proces loopt nog in hoger beroep.

De advocaat van de Hells Angels, Marnix van der Werf, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Eerder zei hij dat de civiele aanpak van de Angels verband houdt met de strafzaak.

Volgens Van der Werf dreigt die te verwateren.

Stichtingen

Het OM heeft zich bij het civiele verzoek gebaseerd op artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek, dat stelt dat een rechtspersoon waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde door de rechtbank verboden kan worden verklaard en ontbonden. De rechtspersonen van de Hells Angels bestaan uit stichtingen en verenigingen. Het is nog niet bekend wanneer de overige verzoeken worden behandeld.