AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar denkt negatief over moslims. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Henk Dekker in opdracht van het televisieprogramma Zembla.

Van de ondervraagde jongeren zegt 54 procent negatieve gevoelens over moslims te hebben.

Tijdens de scholierenverkiezingen die een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen van november werden gehouden, stemde ruim tien procent op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. De onderzoekers vroegen zich af wat daarvoor de reden is.

Contact

Zij vroegen zich af waarom veel jongeren op Wilders stemmen terwijl er nauwelijks allochtonen in hun omgeving zijn. Dekker stelt nu dat juist het gebrek aan direct contact met moslims een belangrijke reden voor de negativiteit is.

Andere verklaringen voor de negatieve gevoelens ten opzichte van moslims zijn de mening van beste vrienden en ouders, stelt Dekker, die als politicoloog en sociaal wetenschapper verbonden is aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Verder blijken jongens negatiever over moslims te denken dan meisjes.

Immigratiestop

Wilders' PVV haalde bij de verkiezingen in november negen Kamerzetels, met een kleine zes procent van de stemmen. De partij pleit onder meer voor een immigratiestop. Wilders vergeleek de komst van moslims naar Nederland met een tsunami die het land bedreigt.

De partijleider wordt al jaren streng beveiligd na bedreigingen aan zijn adres vanuit fundamentalistische moslimkringen.

Scholieren

Dekker ondervroeg voor zijn onderzoek bijna zeshonderd niet-islamitische middelbare scholieren van alle verschillende schooltypen. In totaal ondervroeg hij 33 klassen op elf scholen verspreid door Nederland.