DEN HAAG - "Alleen maar 20.000 man naar Irak sturen, daar zijn we al jaren mee bezig. Dat heeft tot niets geleid." Dat heeft minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageert hiermee op het besluit van de Amerikaanse president George Bush om meer troepen naar Irak te sturen. Eerder was Bot voorzichtiger met zijn commentaar. Donderdag zei hij begrip te hebben voor de uitbreiding van het aantal Amerikaanse troepen.

Wel zei Bot toen dat hij graag een "hoger Baker-gehalte" had gehoord in de speech van Bush. James Baker is de voorzitter van de Irak Studie Groep die zich boog over het Amerikaanse Irak-beleid en die uitbreiding nadrukkelijk geen optie noemde.

Syrië

In de woorden van Bush mist Bot verder het voorstel van Baker om de omringende landen van Irak nadrukkelijk te betrekken bij het creëren van veiligheid en stabiliteit. Hij stelt dat Nederland contact blijft houden met landen als Syrië en Libanon.

Volgens Bot "komen veel jihad-strijders via de grens met Syrië" Irak binnen. Het is volgens hem essentieel om dit samen met Syrië tegen te gaan. Bovendien is het land samen met Libanon nodig om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.