BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft de komende tijd te weinig te doen, vindt de liberale fractieleider Graham Watson.

"Juist nu we meer leden hebben door de uitbreiding met Roemenië en Bulgarije hebben we nog weinig op de agenda", zei de Brit vrijdag.

De Europese Commissie heeft de laatste tijd wat minder voorstellen gedaan aan de 785 parlementsleden. Het parlement heeft bovendien nog steeds geen zeggenschap over alle Brusselse voorstellen, door het uitblijven van de Europese grondwet.

Kleine dingen

Door de verveling besteden parlementariërs nu buitensporig veel aandacht aan kleine dingen, merkt Watson. "Zopas verscheen een dik eigen rapport over de laagste kaste in India. Conclusie was dat de EU daar snel iets aan moest doen. Tsja".

Over de Europese grondwet houdt het parlement dit voorjaar minstens drie debatten, hoewel het er geen zeggenschap over heeft en zelfs nog niet is uitgenodigd voor het komende EU-overleg hierover.

Het parlement had vorig jaar nog wel veel werk aan grote Brusselse voorstellen. Dat waren de Bolkestein-richtlijn over vrij verkeer van dienstverleners, evenals een duizenden pagina's dik voorstel over een test- en vergunningplicht voor chemicaliën.