SINGAPORE - Bij een aanvaring tussen het in Nederland geregistreerde containerschip ANL Indonesia en het Singaporese oorlogsschip RSS Courageous is een dode gevallen en zijn acht mensen lichtgewond geraakt. Dat meldde het ministerie van Defensie in Singapore zaterdag.

De botsing in de Straat Singapore had vrijdag plaats in de buurt van het omstreden eiland Pedra Banca. In de loop van de volgende dag werd op het 55 meter lange marineschip het lichaam van een vrouwelijk bemanningslid door duikers geborgen.

Routinepatrouille

Het slachtoffer zat samen met drie anderen opgesloten in een ondergelopen compartiment van de torpedobootjager. De hoop dat de drie andere vrouwelijke bemanningsleden nog levend worden gevonden wordt gering geschat. "We bereiden ons voor op het ergste", aldus vice-premier en minister van Defensie Tony Tan.

Het 51.000 ton metende en 294 meter lange containerschip was op weg naar Zuid-Korea toen de aanvaring plaatshad. Hierbij raakte het slechts licht beschadigd. Het marineschip voerde ten tijde van de botsing een routinepatrouille uit, aldus defensiefunctionarissen.

Platgedrukt

De torpedobootjager is volgens minister Tan flink beschadigd. "Een deel van het achterschip is doorkliefd terwijl een groot deel is platgedrukt", verklaarde de bewindsman. Het is het ergste ongeval uit de geschiedenis van de marine van Singapore, voegde hij eraan toe.