ATHENE - De Amerikaanse ambassade in Athene is vrijdagochtend doelwit geworden van een raketaanslag. Bij de aanslag zijn geen slachtoffers gevallen. Dit heeft de Griekse politie vrijdag gemeld. De extreem-linkse Griekse beweging Revolutionaire Strijd heeft de aanslag opgeëist.

Bekijk video

Het projectiel, van vermoedelijk Russische makelij, werd afgevuurd vanaf een gebouw aan de andere kant van de straat en sloeg in op de derde etage van de diplomatieke post. De ontploffing had plaats in een toilet. Door de explosie zou er korte tijd brand hebben gewoed. Bij de aanslag zijn geen slachtoffers gevallen.

Groepering

"Er zijn een of twee anonieme telefoontjes geweest waarin werd gesteld dat de Revolutionaire Strijd achter de aanval zat", aldus Polydoras, minister van Openbare Orde.

De links extremistische groepering pleegde in de aanloop naar de Olympische Spelen in Athene in 2004 onder meer aanslagen op een politiebureau in Athene. Vorig jaar pleegde de beweging nog een mislukte aanslag op de Griekse minister van Cultuur.

Chaos

De omgeving rondom de ambassade is hermetisch afgesloten, waaronder een belangrijke hoofdweg. Daardoor is er sprake van een verkeerschaos in de Griekse hoofdstad. De diplomatieke missie blijft de hele dag gesloten.

De politie is met tientallen voertuigen ter plaatse. Een antiterreureenheid is het gebouw ingegaan voor nader onderzoek.

Ambassade

De Amerikaanse ambassade is een van de bestbewaakte gebouwen in de Griekse hoofdstad. Zij is omgeven door een drie meter hoog hek; bij elke ingang en bij elke straathoek staat een bewaker.