RIJSWIJK - Het water bij Delfzijl is 18 centimeter meer gestegen dan verwacht. Rond 04.00 uur vrijdagochtend bereikte het zeewater het hoogste punt: een peil van 3,78 meter boven NAP. Dit meldde een woordvoerder van de Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) vrijdagochtend.

Eerder had de dienst ook voor Harlingen en Den Helder een officiële waarschuwing uitgegeven. Om 01.00 uur vrijdagochtend bereikte het zeewater bij Den Helder een peil van 2,3 meter boven NAP. Normaal is dat 67 centimeter.

Harlingen

In Harlingen steeg het water minder dan verwacht. Rond 02.00 uur bereikte het zeewater het hoogste punt. Het water stond toen 3,1 meter boven NAP.

Wind

De verhoging van het zeewaterpeil wordt veroorzaakt door de wind op de Noordzee. Dergelijke standen komen ongeveer een keer in de twee jaar voor.

Zuidwesterstorm

Rondvliegende dakpannen, ontwortelde bomen, takken op de weg, een afgeknapte vlaggenmast, een omvergeblazen auto. De zuidwesterstorm die donderdag over Nederland trok heeft, in de meeste gevallen, weinig schade aangericht.

Aan de kust bereikte de wind een kracht van 9 op de schaal van Beaufort, met verraderlijke rukwinden, maar tot grote problemen of zeer ernstige ongevallen leidde deze niet. Het KNMI gaf woensdag al een weeralarm af, veel mensen waren daardoor op de storm voorbereid.

Weeralarm

Aan het begin van de avond ging de wind enigszins liggen, zodat het KNMI zijn weeralarm introk. In de loop van de donderdagavond stormde het in het Noorden van het land opnieuw. Voor vrijdag voospelt het weerinstituut ook harde wind, kracht 7 tot 8.

Het wegverkeer ondervond hinder van harde windstoten, afgerukte takken en ontwortelde bomen. De files in ochtend- en avondspits waren echter niet noemenswaardig langer dan anders.

Hier en daar was de wind krachtig genoeg om, zoals in de Gelderse plaats Zelhem, een personenauto op z'n kop te zetten. De vier inzittenden moesten met nekklachten naar het ziekenhuis. In Hoorn kreeg de wind het voor elkaar een, onbemande, vrachtwagen omver te blazen.

Schiphol

Veel vluchten op Schiphol raakten door de storm ernstig vertraagd, gemiddeld één tot anderhalf uur. Niet alle landingsbanen konden worden gebruikt, waardoor per uur circa dertig vliegtuigen konden landen in plaats van de normale zestig. Luchtverkeersleiding Nederland verwacht dat de storm zodanig luwt dat rond middernacht alle toestellen zijn geland en vertrokken die voor donderdag gepland stonden.

Texel

Op het water was de wind nog duidelijker aanwezig dan boven land. De boot naar Texel was donderdagochtend twee uur uit de vaart; de storm bereikte daar rond 11.00 uur windkracht 11. In de haven van Breezanddijk, aan het IJsselmeer, sloeg een kraanschip los door de storm en sloeg tegen de basaltblokken van de Afsluitdijk.

Vlieland

Op Vlieland strandden enkele tientallen bouwvakkers, doordat de hele dag geen schepen voeren tussen het waddeneiland en de vaste wal. De werklieden komen gewoonlijk op maandag naar Vlieland en overnachten daar gedurende hun werkweek. Op donderdag gaan ze normaal gesproken naar huis. Rederij Doeksen heeft ook de ochtendboot van vrijdag uit de vaart genomen.

Autovrachtboot Grande Portogallo, volgeladen met auto's, raakte in de haven van Vlissingen in problemen. Bergingsbedrijven konden voorkomen dat het schip zonk. Het veer tussen Vlissingen en Breskens werd uit de vaart genomen.

Europa

Ook andere Europese landen hadden last van de storm. Bij Oostende aan de Belgische kust werd zelfs windkracht 12 gemeten, orkaankracht. Een automobilist kwam om op de snelweg van Brussel naar Luik. Hij verloor door een rukwind de macht over het stuur en botste tegen een lantaarnpaal.

In Groot-Brittannië overleed in Somerset een man doordat een boom op zijn auto viel. In het zuiden en midden van Wales viel in 80.000 huizen het licht uit.

Voor de Ierse kust zonk een vissersboot met vijf opvarenden. Zij worden nog vermist. Op de Noordzee dreigde een op drift geraakt schip tegen een gasplatform te botsen. Uit voorzorg werd het platform ontruimd.