AMSTERDAM - Bij de inspectie van 321 Italiaanse ziekenhuizen zijn onder meer ratten, zwerfkatten en medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden, aangetroffen.

In sommige ziekenhuizen was ongekwalificeerd personeel aan het werk. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten donderdag gemeld.

Schoonmaker

De opdracht voor de inspectie kwam na de verschijning van een artikel in het tijdschrift l'Espresso, waarin een journalist verslag deed van de erbarmelijke taferelen die hij aantrof toen hij als schoonmaker enkele tijd in een ziekenhuis in Rome doorbracht.

De bij het artikel geplaatste foto's toonden afval en hondenpoep in de gangen, onbewaakt radioactief materiaal, rondslingerende patiëntengegevens en medewerkers die pal naast patiënten aan het roken waren.

Zuiden

Bij 36 procent van de door speciale eenheden van de politie onderzochte ziekenhuizen werden enkel administratieve overtredingen gemeld. In 17 procent van de ziekenhuizen, voornamelijk in het zuiden en het midden van Italië, werden echter serieuzere problemen geconstateerd.

Naar aanleiding daarvan werden 111 mensen gerapporteerd en naar hen zal mogelijk een onderzoek worden ingesteld, zo meldde het ministerie van volksgezondheid.

Bijklussen

Honderden keren werden door heel Italië medicijnen aangetroffen waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken. In Calabrië bleken ongekwalificeerde verpleegsters aan het werk te zijn.

Op Sicilië bleken familieleden van ziekenhuismedewerkers in te klokken terwijl die laatsten elders bijklusten. Dat zei Saverio Cotticelli, die aan het hoofd stond van de inspectie-eenheden.

Zwerfkatten

Italiaanse kranten wisten te melden dat in de kelder van een ziekenhuis in Milaan een kolonie zwerfkatten verbleef en in Napels bulldozers ingezet werden om ondergrondse hopen ziekenhuisafval te verwijderen, waar de ratten doorheen liepen.

De Italiaanse minister van volksgezondheid, Livia Turco, zei bij de presentatie van de resultaten van de inspecties dat de bevolking de Italiaanse gezondheidszorg kan vertrouwen.

De gevallen van verwaarlozing moeten streng worden aangepakt, maar er wordt in de ziekenhuizen ook veel goed werk verricht, aldus Turco. In een onderzoek uit 2000 kwam de Italiaanse gezondheidszorg na Frankrijk als tweede van 191 onderzochte landen uit de bus.