AMSTERDAM - Amerikaanse troepen zijn het Iraanse consulaat in het noorden van Irak binnengevallen. Het Amerikaanse leger zou zes medewerkers hebben gearresteerd en verschillende computers en documenten in beslag hebben genomen.

Het consulaat bevond zich in het Koerdische noorden van Irak, in de stad Irbil. Volgens de BBC wil het Amerikaanse leger alleen bevestigen dat zes mensen in de buurt van Irbil worden vastgehouden.

Helikopters

Een lokaal tv-station meldde dat Koerdische troepen het consulaat hebben overgenomen nadat de Amerikaanse troepen waren vertrokken. Volgens een Iraanse zender zouden bij de aanval vijf Amerikaanse legerhelikopters zijn ingezet.

Daarnaast zouden meerdere voertuigen de straten rondom het consulaat hebben geblokkeerd, terwijl soldaten in drie verschillende talen riepen: 'geef je over of sterf.'

Gemeen

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanval tegen alle internationale verdragen ingaat. Iran heeft zijn ambassadeurs uit Irak en Zwitserland, dat de belangen van de VS vertegenwoordigt, teruggeroepen.

De woordvoerder verklaarde dat de aanval een poging is om de relaties tussen Iran en Irak te verbreken. Een lid van de Iraanse regering zei dat de bestorming aantoont hoe gemeen de Verenigde Staten zijn.

Afgelopen woensdag verklaarde de Amerikaanse president George W. Bush nog dat de VS een harde lijn zou trekken tegenover Iran en Syrië, omdat de twee landen Irak zouden destabiliseren.