NEW YORK - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten donderdag opgeroepen het detentiecentrum in Guantánamo Bay op Cuba te sluiten.

Het is donderdag precies vijf jaar geleden dat de Amerikanen het gevangenenkamp voor terreurverdachten openden.

Proces

Ban heeft volgende week een ontmoeting met de Amerikaanse president George W. Bush. De VN-topman wees er donderdag op dat ook zijn voorganger Kofi Annan wilde dat Guantánamo de poorten zou sluiten.

Vorige week drong mensenrechtenorganisatie Amnesty International al aan op de sluiting van het kamp in Guantánamo Bay. Amnesty herinnerde eraan dat de verdachten in het kamp geen eerlijk proces voor een onafhankelijke rechter krijgen.

Demonstraties

In Rome, Londen, Kopenhagen, Tokio en tal van andere grote steden in de wereld is donderdag actie gevoerd tegen de behandeling van terreurverdachten in Guantánamo Bay.

Ook op Cuba, in de buurt van de Amerikaanse marinebasis, betoogden twaalf activisten, aldus de BBC. De actievoerders wisten een Cubaanse militaire zone te bereiken, die grenst aan de marinebasis.

In Guantánamo zitten nog bijna vierhonderd personen vast. Ze worden verdacht van banden met groepen als al-Qaeda en de Taliban.