PEKING - De Verenigde Staten willen niet opnieuw met Noord-Korea onderhandelen over het nucleair wapenprogramma van het Aziatische land. Dat heeft woordvoerder Richard Boucher van het Witte Huis vrijdag gemeld, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Verder wees Boucher erop dat de Verenigde Staten Noord-Korea herhaaldelijk hebben laten weten dat de regering-Bush niet voornemens is het regime in Pyongyang aan te vallen. De ambassadeur van Noord-Korea in China had vrijdagmorgen tijdens een zeldzame persconferentie in Peking gezegd dat zijn land bereid is een dialoog aan te gaan met de Verenigde Staten, maar dan wel zonder voorwaarden vooraf. Ook eist Noord-Korea een veiligheidsgarantie van Washington.

Verslechterd

Ambassadeur Choe Kim-su liet tevens weten dat zijn regering positief staat tegenover een bemiddelingspoging door een buitenstaander. De relatie tussen het stalinistische land en de VS is verslechterd nadat bekend was geworden dat Noord-Korea in het geheim aan een nucleair wapenprogramma werkt.

Ernstig en onvoorspelbaar

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA omschreeft het conflict met de VS zaterdagochtend als "zeer ernstig en onvoorspelbaar". Vrijdag werd al bekend dat Zuid-Korea mogelijk gaat bemiddelen. Beide Korea's zijn formeel nog altijd met elkaar in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een wapenstilstand. Een vredesakkoord is nimmer getekend. Zo'n 37.000 Amerikaanse soldaten zijn gelegerd aan de Zuid-Koreaanse zijde van de grens.