DE BILT - De storm lijkt Nederland langzaam te verlaten, maar deze betrekkelijke rust is echter in het noorden van Nederland van korte duur. In de noordelijke kustgebieden kan de wind donderdagavond opnieuw toenemen tot storm, kracht 9. De windstoten liggen dan rond de 75 kilometer per uur.

Het KNMI meldde donderdagmiddag dat het koudefront dat de harde windstoten eerder op de dag veroorzaakte naar het zuidoosten trekt en Zuid-Limburg tegen 19.00 uur verlaat. Achter het front wordt het rustiger, al kunnen ook dan nog tijdens buien zware windstoten voorkomen van 75 kilometer per uur.

Ook vrijdag waait het nog hard. Na een rustige en overwegend droge ochtend zal 's middags een storing met buiige regen over het land trekken. Het gaat dan ook harder waaien: aan de kust is de wind met windkracht 7 of 8 hard of stormachtig.

Hoogwater

De Stormvloedwaarschuwingsdienst heeft een officiële waarschuwing gegeven voor hoogwater bij Den Helder. Dat meldde een woordvoerder donderdag. De dienst verwacht dat het zeewater vrijdagochtend om 01.00 uur 2,3 meter boven NAP zal zijn.

Normaal is dat 67 centimeter. De verwachte verhoging wordt veroorzaakt door de wind op de Noordzee. Een dergelijke stand komt ongeveer een keer in de twee jaar voor.