AMSTERDAM - De Politieacademie gaat onderzoek doen naar verstoringen van de openbare orde tijdens de jaarwisseling. Daartoe wordt de laatste jaarwisseling vergeleken met die van voorgaande jaren.

Volgens de academie lijkt het erop dat de incidenten die zich elk jaar tijdens de viering van oud en nieuw voordoen worden onderschat.

Het onderzoek moet aanbevelingen opleveren 'om beleid af te stemmen op dreigingen en risico's bij toekomstige jaarwisselingen'. Woordvoerder Arjan van Loon zegt dat het plan tot een onderzoek er al lag, en dat de agressie tegen hulpdiensten van afgelopen jaarwisseling niet de aanleiding is.

Uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad bleek vorige week dat ongeveer tweehonderd hulpverleners tijdens de jaarwisseling zijn geconfronteerd met agressie.

Incidenten

Volgens Van Loon moet worden onderzocht of het aantal incidenten tijdens de jaarwisselingen toeneemt, of dat dit 'voor het gevoel' het geval lijkt. Verder wordt gekeken naar de aard van de incidenten, hoe zij gebeuren en of zij kunnen worden voorkomen.

Daartoe worden de aanpak van de verschillende politiekorpsen en gemeenten met elkaar vergeleken. "Goede voorbeelden van effectief beleid rond de jaarwisseling worden onvoldoende uitgewisseld", zegt Van Loon. Korpsen kunnen volgens de academie meer van elkaar leren.

Het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond.