BREEZAND - De storm die donderdag over Nederland raast heeft voor kleine problemen gezorgd. Ernstige incidenten hebben zich tot nog toe niet voorgedaan. Er is een weeralarm afgegeven voor elke kustprovincie, Noord-Brabant en Limburg.

Bekijk weerjournaal


Foto: Marjan Borsjes l Twee balkonhekken gevallen door storm Amsterdam

De brandweer in Amsterdam kreeg donderdagmiddag in anderhalf uur tijd te maken met ruim honderd meldingen van stormschade. Het merendeel hiervan bestond uit afgewaaide takken en dakpannen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Ook sommige gevelplaten van aluminium of kunststof bleken niet stormbestendig en vielen op een paar plaatsen in de hoofdstad naar beneden. Vooral moderne gebouwen, zoals scholen, zijn van deze platen voorzien. Er vielen geen gewonden.

Steiger

Een man is donderdag in Amsterdam met steiger en al omgewaaid. Hij is met onbekend letsel in een ziekenhuis opgenomen, meldt de politie donderdag.

De man was op de steiger bij zijn huis geklommen om te kijken of die goed vaststond vanwege de storm. "En dat stond hij niet", zegt een politiewoordvoerder. Over de identiteit van het slachtoffer is niets bekendgemaakt.


Foto: Hans Rhee l Schip losgeslagen op het IJsselmeer

Op het IJsselmeer is een twintig meter lang kraanschip losgeslagen door het ontstuimige weer. Het onbemande schip is daarop richting de Afsluitdijk gedreven waar het ter hoogte van Breezand tegen de basaltblokken is geslagen.

Het schip is op een onbekende plaats op het IJsselmeer losgeslagen. Door de golfslag en de wind wordt het schip continu tegen de Afsluitdijk gekwakt.


Foto: Olaf Groenheijde l Deze glazenwasserstrap in Leidschedam werd losgerukt

Friesland

In Friesland worden als gevolg van de storm acht bruggen niet meer geopend voor de scheepvaart. Bij het openen van de bruggen zouden de omhoogstaande wegdekken namelijk loodrecht in de harde wind komen te staan. Uit voorzorg heeft de provincie Friesland de bediening van de bruggen daarom stopgezet, aldus een zegsman.

Dijken

De dijken in de provincie Groningen worden in de nacht van donderdag op vrijdag beperkt bewaakt. Door de harde wind in combinatie met de hoge waterstand wordt in Delfzijl een waterstand van 3,40 meter boven NAP verwacht. De waterschappen hebben daarom besloten de dijkdoorgangen in en rondom Delfzijl te sluiten. Daarnaast worden de hele nacht de waterstanden gecontroleerd.


Foto: Peter van Zetten l Een half omgevallen boom blokkeert de trambaan in Den Haag

Gewond

In het Gelderse Zelhem is een auto door de hevige wind over de kop geslagen. Hierdoor raakten vier personen gewond. Ze zijn, met onder meer nekklachten, naar een ziekenhuis gebracht. Een windvlaag duwde de wagen in de berm, waardoor de bestuurder de controle verloor en de auto een buiteling maakte, meldde de politie.


Foto: Tanja Hempenius l Dak sporthal Center Parks Zandvoort weggewaaid

De brandweer rukte donderdag in Noord- en Oost-Gelderland vijftien keer uit om ontwortelde bomen en afgebroken takken van wegen te verwijderen.

Schiphol

Ook Schiphol heeft last van de storm. De luchthaven verwacht dat de vertragingen voor reizigers in de loop van de dag 'fors' gaan oplopen. In de namiddag en avond verwacht Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) drukte op Schiphol, omdat per uur slechts dertig vliegtuigen kunnen landen. Tijdens piekuren landen normaliter meer dan zestig toestellen per uur.


Foto: Petra Hauwert l Vlakbij een basisschool in Warmenhuizen werd een auto bedolven onder een boom

Het capaciteitstekort kan ertoe leiden dat vluchten vanuit een Europese stad daar moeten wachten tot Schiphol ruimte voor hen heeft. Hoelang de vertragingen kunnen gaan duren, kon de woordvoerster van de LVNL nog niet zeggen. Op Lelystad Airport is momenteel helemaal geen vliegverkeer mogelijk. Bouwvakkers

Enkele tientallen bouwvakkers zijn donderdag door de storm op Vlieland gestrand. Het gaat om werknemers van de wal die op maandag naar het eiland komen en in pensions verblijven om donderdags weer huiswaarts te keren.

Omdat donderdag helemaal geen veerboten voeren tussen Vlieland en Harlingen, restte het personeel niets anders dan op het eiland te blijven. Vlieland bleef donderdag ook verstoken van kranten en post. Rederij Doeksen heeft voor vrijdag ook de ochtendboot uit de vaart genomen. De middagboot vaart wel.

Snelwegen

Wateroverlast heeft donderdag tijdens de avondspits een dertien kilometer lange file veroorzaakt op de A1 tussen Amersfoort en Laren. Dit meldde de ANWB.

Afvoersystemen konden de regen niet verwerken, waardoor op de linkerrijbaan een laag water kwam te staan. De baan moest worden afgesloten voor het verkeer.

Op de A2 stonden automobilisten in de richting van Utrecht bij Vinkenveen acht kilometer lang doordat een geluidsscherm op instorten stond. In verband met de herstelwerkzaamheden was een rijbaan afgesloten.

Op de A15 ondervond het verkeer enige tijd oponthoud door een auto, die in de berm bij het knooppunt Deil ondersteboven lag. De bestuurder bleef ongedeerd.

Los van deze incidenten was geen sprake van grote problemen als gevolg van de storm. Met ongeveer 250 kilometer aan files was het een normale avondspits.