AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (Onderwijs) gaat de middelbare school De Passie in de hoofdstad opheldering vragen over een tekst in de recent verschenen scholengids.

Bekijk video

In deze bijlage van Het Parool staat bij de school voor vmbo, havo en vwo-onderwijs: "homoseksualiteit strookt niet met de uitgangspunten van De Passie; openlijk homoseksuele leerkrachten zult u hier niet aantreffen".

De Amsterdamse afdeling van de PvdA bracht de passage van de school, die evangelisch en bijbelgetrouw onderwijs verzorgt, donderdagochtend ter sprake tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Aboutaleb liet weten dat hij al op de hoogte was van de tekst. De wethouder gaat de school opheldering vragen. Hij heeft zijn ambtenaren al zijn verontwaardiging over de passage bij de onderwijsinstelling laten overbrengen.

Aboutaleb wil verder onderzoeken of de tekst in de scholengids de oorspronkelijke is die de school heeft ingeleverd of dat Het Parool de passage nog heeft geredigeerd. Naast een brief van de Amsterdamse wethouder kan de school een dialoog met de Inspectie van het Onderwijs verwachten. Een woordvoerster van de dienst meldt dat de inspectie overweegt de school om opheldering te vragen.

Verklaring

In een schriftelijke verklaring zegt de school het te betreuren dat uit de tekst "de indruk is ontstaan dat binnen onze school gediscrimineerd zou worden op seksuele geaardheid". De Passie laat weten dat "het hebben van een homoseksuele geaardheid beslist geen selectiecriterium is".

Wel zegt de school dat nieuwe medewerkers een verklaring moeten ondertekenen waarin zij verklaren "de Bijbelse uitgangspunten van de school" persoonlijk na te leven. "Gedragingen of uitlatingen in strijd hiermee kunnen leiden tot het beëindigen van de arbeidsrelatie", aldus de verklaring.

Het hebben van een openlijke homoseksuele relatie is volgens de school dus reden voor ontslag, omdat volgens de Bijbel "intieme seksuele relaties thuishoren binnen het monogame huwelijk van man en vrouw".

De school benadrukt dat het beleid ook bij andere gedragingen als vreemdgaan of diefstal wordt toegepast. "Want de Bijbel heeft zijn richtlijnen op alle levensterreinen."