AMSTERDAM - De 45-jarige man uit Nieuw-Buinen, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond heeft tegenover de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Assen donderdag laten weten.

Eerdere verklaringen, waarin hij aangaf zelf ook slachtoffer te zijn geweest van een ontvoering, heeft verdachte Henk van D. ingetrokken. Dinsdag meldde het Dagblad van het Noorden al dat Van D. zou hebben bekend. Het OM kon dit toen niet bevestigen.

Naar het motief van zijn daad wordt nog volop onderzoek verricht. Ook doet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog meer sporenonderzoek in de camper van de verdachte en op de plek waar het lichaam van Suzanne werd aangetroffen.

Rechtbank

Op 28 december werd het voorarrest van de man uit Nieuw-Buinen met negentig dagen verlengd. Uiterlijk op 2 april moet hij voor de rechtbank in Assen verschijnen. De zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld, omdat Van D. eerst psychisch moet worden onderzocht. Specialisten hebben geadviseerd de man in het Pieter Baan Centrum in Utrecht te laten onderzoeken.

Camper

Suzanne Wisman werd dinsdagavond 12 december dood aangetroffen aan de Valtherdijk, tussen de dorpen Valthe en Valthermond. Onderzoek wees uit dat zij om het leven was gekomen nadat zij was overreden door een camper. Van D. bleek de eigenaar. Op het voertuig werden bloed- en vezelsporen van het slachtoffer ontdekt. Hij werd op 15 december aangehouden.

De man uit Nieuw-Buinen zit nog steeds in beperkingen. Dat houdt in dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld.