ANTWERPEN - De tweede gekloonde baby die met de hulp van het bedrijf Clonaid van de Raeliaanse beweging ter wereld zal komen, wordt dit weekeinde in Nederland geboren. Dat heeft de directrice van Clonaid, Brigitte Boisselier, vrijdagavond gezegd tegen een journalist van de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Het gaat om een meisje dat bij een lesbisch paar geboren zal worden.

Een lid van de Nederlandse afdeling van de beweging bevestigt dat "zeer binnenkort'' in Nederland een gekloond kindje wordt geboren. Meer informatie wilde hij niet geven. De beweging telt volgens hem in Nederland enkele tientallen leden.

De Boisselier had vrijdag in de loop van de dag een interview met VTM-journalist Chris Borggrave. Daarin kwam de geboorte van de vermeende eerste kloonbaby Eve aan de orde. Borggrave vroeg Boisselier of zij iets wilde zeggen over de kloonbaby's die op komst zijn. Zij vertelde dat er een meisje op komst was in een "land niet ver bij u vandaan''. Voor de camera wilde zij ook nog bevestigen dat het ging om een buurland.

In een telefoongesprek met de journalist kort voor haar terugkeer naar Canada, zei zij volgens Borggrave dat het buurland Nederland was.

Verboden

In Nederland is het sinds medio vorig jaar bij wet verboden mensen te klonen of een keuze voor het geslacht te maken. De maximumstraffen variëren van een half jaar tot een jaar gevangenisstraf of een boete.

Geboorte niet verboden

In de wet staat echter niets over het geboren worden van een baby. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het onbestaanbaar dat het kind niet geboren zou kunnen worden en niet alle rechten zou hebben op een goede medische verzorging.

Op de vraag aan het ministerie van Justitie of de ouder vervolgd kan worden voor het meewerken aan een strafbaar feit, blijft het antwoord nog even uit. Het ministerie wil vooralsnog eerst weten of de geboorte in Nederland plaatsvindt en of het daadwerkelijk om een gekloonde baby gaat.