LUXEMBURG - Het groothertogdom Luxemburg overweegt zijn vlag te veranderen omdat die te veel lijkt op de Nederlandse vlag. Luxemburg heeft eveneens de driekleur rood-wit-blauw, maar slechts een iets lichtere kleur blauw.

Fractieleider Michel Wolter van de grootste fractie in het Luxemburgse parlement, de christelijk-sociale volkspartij CSV, heeft daartoe een wetsontwerp ingediend. Een woordvoerster van de fractie heeft dat donderdag bevestigd.

De huidige twee vlaggen leiden te vaak tot verwarring, vindt de 44-jarige oud-minister van Binnenlandse Zaken Michel Wolter.

Zijn voorstel is om het rood-wit-blauw te vervangen door een dertiende eeuws ontwerp. Het was toen het symbool van de adellijke familie Luxemburg. De vlag toont een rode leeuw tegen een achtergrond van blauwe en witte horizontale strepen.

Afscheiding

De gelijkenis tussen de twee rood-wit-blauwe vlaggen is ontstaan toen Nederland, België en Luxemburg begin negentiende eeuw hetzelfde staatshoofd hadden. Na de afscheiding van België in 1839 bleven Nederland en Luxemburg nog tijdenlang een 'personele unie' vormen. Pas toen in Nederland een regentes de troon besteeg, werd Luxemburg zelfstandig. Een oude wet in het land stond niet toe dat een vrouw het land zou regeren.

Steun

Het voorstel krijgt zeer veel steun onder de bevolking van Luxemburg. Een recente peiling van de radiozender RTL Luxemburg toonde dat ruim 90 procent van de ondervraagden instemden met het voorstel.

Maar andere parlementsleden in het 475.000 inwoners tellende land lijken minder enthousiast, zo bleek uit rondvraag van dezelfde zender.