FORT HOOD - De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag tegen Amerikaanse militairen onderstreept dat hij bereid is militair op te treden als Irak weigert zich van zijn massavernietigingswapens te ontdoen.

Als zulk ingrijpen noodzakelijk is, zullen de Verenigde Staten Irak verslaan, omdat wij de beste krijgsmacht hebben, zei de president tot duizenden juichende militairen op de legerbasis Fort Hood in Texas, niet ver van zijn ranch in Crawford waar hij oud en nieuw heeft gevierd.

Van de 42.000 militairen die in Fort Hood zijn gelegerd, bereiden zich er volgens Bush nu 1600 voor op hun vertrek naar een gebied overzee. De president ging daar niet verder op in. Hij noemde het regime van Saddam Hussein opnieuw een bedreiging.
"De Iraakse leider heeft in het openbaar zijn minachting jegens de Verenigde Naties getoond door niet met een geloofwaardig overzicht van zijn wapenarsenaal te komen. Mocht Saddam zijn lot bezegelen door te weigeren zich te ontwapenen en door de wereldopinie te negeren, zullen jullie geen veroveringsoorlog voeren, maar mensen bevrijden'', riep de Amerikaanse president uit.

Wapeninspecteurs van de VN hebben vrijdag, de rustdag van de moslims, vier installaties bezocht. Zij reden onder meer naar een vroeger munitiedepot meer dan 200 kilometer ten westen van Bagdad. Daar lagen voor de Golfoorlog van 1991 chemische wapens opgeslagen.

Ook inspecteerden zij een aanliggend terrein waar in de jaren tachtig van de vorige eeuw proeven met chemische wapens werden gedaan. Andere inspecteurs gingen naar een terrein van chemische fabrieken ten oosten van Bagdad.