RIJSWIJK - Reclassering Nederland heeft drie medewerkers geschorst vanwege fouten die zijn gemaakt bij het toezicht op Julien C., de verdachte van de moord op Jesse Dingemans. De 8-jarige jongen werd op 1 december om het leven gebracht op zijn school in Hoogerheide.

Uit een extern onderzoek, dat donderdag verschijnt, blijkt dat fouten zijn gemaakt bij de begeleiding van de verdachte.

"Van de drie medewerkers worden er twee voorgedragen voor ontslag en een derde is van haar functie ontheven", aldus een woordvoerster van Reclassering Nederland.

De 22-jarige Julien C. onttrok zich afgelopen zomer aan zijn verplichte psychiatrische behandeling. Zijn toezichthouder meldde de zaak destijds niet bij het Openbaar Ministerie.

Reclassering

Reclasseringsdirecteur Van Gennip zegt aangeslagen te zijn door de gang van zaken. "Deze medewerkers hebben zich niet aan de afspraken en regels in onze organisatie gehouden."

"Ook hebben ze het Openbaar Ministerie niet geïnformeerd toen Julien C. zijn behandeling zelf staakte. Ik heb van hen geen enkele acceptabele reden gekregen", zegt Van Gennip in het AD.

Het aanzien van de dienst is geschaad, stelt de directeur. Daarmee is het overige personeel volgens hem in een kwaad daglicht gesteld.

Onderzoek

Vorige maand maakte Reclassering Nederland bekend een extern onderzoek te laten doen naar de behandeling van de moordverdachte Julien C.

C. was veroordeeld voor een overval op een supermarkt en moest van de rechter een psychiatrische behandeling ondergaan. Toen hij die behandeling afbrak, hebben de betrokken werknemers niet ingegrepen. C. bleef daardoor op vrije voeten.