RIJSWIJK - De zuidwesterstorm die donderdag over Nederland raast, heeft in de ochtend tot weinig problemen geleid. Het meteorologisch instituut KNMI registreerde rond negen uur de eerste zware windstoten aan de kust. Vermoedelijk houdt de storm nog tot in de middag aan.


Foto: Dave Hoogeveen l Storm in Noordwijk aan Zee

Het KNMI gaf woensdag al een weeralarm uit, waardoor de meeste mensen op de hoogte zijn van het slechte weer. De spits had geen last van de storm, omdat het merendeel van de automobilisten al op hun bestemming was aangekomen, toen het natuurgeweld losbarstte.

Ongelukken

Wel gebeurden er iets meer ongelukken op de weg dan tijdens een normale spits, maar de ANWB Verkeersdienst kan niet zeggen of dit met de storm te maken heeft.

In het gehele land zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Het Woudagemaal in Lemmer gaat in de loop van de middag water wegpompen uit de Friese boezem. Door de zuidwestenwind wordt het water in de Friese binnenwateren richting het noordoosten van de provincie gestuwd, waardoor de waterstand daar enorm toeneemt.

Zee

In Groningen blijft de traumahelikopter uit voorzorg aan de grond. Het Universitair Medisch Centrum vindt het onverantwoord met dit weer te vliegen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij waarschuwde woensdag al zoveel mogelijk aan wal te blijven. Rond 10.30 uur hadden zich nog geen problemen op zee aangediend.


Foto: Jan van der Voet l Harde rukwinde aan de kust bij Noordwijk

De veerboten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen donderdag alleen 's ochtends heen en terug. Rederij Doeksen vindt het in verband met de storm niet verantwoord om na de ochtend met passagiers de Waddenzee over te steken. Rederij Wagenborg houdt de twee veerboten tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog en tussen Holwerd en Ameland wel in de vaart.

Schiphol

Op Schiphol is door de storm sprake van vertraging, maar ook hier hebben zich geen onoverkomelijke problemen voorgedaan. Er zijn geen vluchten uitgevallen, wel kunnen er per uur minder vliegtuigen landen en vertrekken dan gewoonlijk.

Plafondplaten

Hier en daar leidde de wind tot wel een incidentje. Zo vlogen in de Karel Doormanstraat in hartje Rotterdam plafondplaten door de lucht. De harde wind had vat gekregen op de plafondbedekking van een parkeergarage, waardoor een aantal platen losliet. De rondvliegende plafondbekleding raakte niemand.

Verzekeraars

Verzekeraars hebben het donderdag rond 13.00 uur niet drukker dan anders. Er zijn wel iets meer meldingen van schade aan autoportieren. Er is zelfs een deur uit een auto gewaaid. Ook meldden de verzekeraars een kleine toename van het aantal meldingen van wateroverlast.

Dat heeft een woordvoerder namens FBTO, Centraal Beheer, Interpolis en Avero Achmea laten weten. De verzekeraars verwachten in de loop van de dag meer schademeldingen. In de loop van de avond kunnen de verzekeraars een totaaloverzicht geven van de gemelde schade.