MANAGUA - Daniel Ortega is woensdag (plaatselijke tijd) opnieuw geïnstalleerd als president van Nicaragua.

Bekijk video

Parlementsvoorzitter René Núñez hing de 61-jarige sandinist tijdens een ceremonie in de openlucht in de hoofdstad Managua de blauw-witte presidentiële sjerp om.

De beëdiging werd bijgewoond door tweeduizend gasten, onder wie zestien staats- of regeringsleiders. Onder de aanwezigen waren de presidenten van Venezuela en Bolivia, Hugo Chávez en Evo Morales, en kroonprins Felipe van Spanje.

Kritiek

Na zijn beëdiging sprak Ortega in Managua voor een menigte van meer dan 100.000 mensen. Hij uitte scherpe kritiek op het neoliberalisme. "Wat zijn de resultaten van dat beleid dat paus Johannes Paulus II roofdierkapitalisme heeft genoemd?" aldus Ortega. Hij kondigde een nieuw beleid aan dat "de Nicaraguaanse families de mogelijkheid geeft in waardigheid te leven."

Emotie

Ook Chávez en Morales voerden het woord. "Met een hart overvol van emotie" riep de Venezolaan: "Vaderland! Socialisme of dood!" De president van Bolivia riep op tot de bevrijding van het "Noord-Amerikaanse imperialisme".

De voormalige guerrillaleider Ortega had het Midden-Amerikaanse land al van 1979 tot 1990 geregeerd, eerst als 'coördinator' van een Regering van Nationale Wederopbouw en daarna als staatshoofd.

Als leider van de sandinistische revolutie verdreef hij in 1979 het corrupte bewind van de door de Amerikanen gesteunde dictator Anastasio Somoza.

Revolutie

De sandinistische regering kwam op voor de arme bevolking en legde de nadruk op goed onderwijs en goede gezondheidszorg. De revolutie werd echter tegengewerkt door de Amerikanen die de opstand van de terroristische contra's steunden.

Het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag veroordeelde de VS in 1986 omdat zij met hun activiteiten in Nicaragua het volkenrecht schonden.

Burgeroorlog

In 1990 werd Ortega weggestemd door een bevolking die de burgeroorlog beu was. Afgelopen november won Ortega opnieuw de presidentsverkiezingen.

De sandinistische revolutie is vernoemd naar de nationale held Augusto Calderón Sandino (1895-1934), die in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw het Nicaraguaanse verzet leidde tegen de Amerikaanse bezetter.