WASHINGTON - De VS gaan meer dan 20.000 extra troepen naar Irak sturen. Dit zei de Amerikaanse president George Bush woensdag (plaatselijke tijd) in zijn toespraak vanuit het Witte Huis.

Bekijk video

Het nieuwe plan om meer troepen te sturen gaat het geweld in Irak niet beëindigen. De Amerikanen moeten zich voorbereiden op meer slachtoffers, aldus Bush.

"De terroristen en opstandelingen in Irak zijn zonder geweten, en zij zullen het komende jaar bloedig en gewelddadig maken", verklaarde Bush. "Wij zullen winnen."

De live uitgezonden toespraak vanuit de bibliotheek van het Witte Huis duurde ongeveer twintig minuten.

Democraten

Volgens de leiders van de Democratische meerderheid in het Congres brengt Irak-plan van Bush de nationale veiligheid van de VS in gevaar.

"Dit voorstel brengt onze nationale veiligheid in gevaar door nog meer lasten op te leggen aan onze al overbelaste strijdkrachten, waardoor het nog moeilijker wordt op andere crises te reageren", aldus de reactie van de Democraten op het plan.

De Democratische leiders - onder wie de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid - verzekeren de 132.000 Amerikaanse militairen die nu in Irak zijn, wel van de middelen die zij voor hun strijd nodig hebben.

Escalatie

Maar tevens moet aan de Iraakse politieke leiders duidelijk worden gemaakt dat zij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun land op zich moeten nemen: "De escalatie van onze militaire betrokkenheid in Irak zendt precies de verkeerde boodschap, en daar zijn wij tegen."

Verwijt

De Democraten verwijten president Bush dat hij de boodschap van zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen in november niet heeft begrepen: "Het Amerikaanse volk wil een koerswijziging in Irak. Wij zijn plan druk te blijven uitoefenen op president Bush om daarin te voorzien."