DE BILT - Het KNMI heeft een weeralarm gegeven voor donderdag. Langs de kust kan de wind rond het middaguur oplopen tot kracht 9, met zeer zware windstoten van circa 110 kilometer per uur. Hierdoor kan schade ontstaan.

Het alarm geldt voor wegverkeer, scheepvaart, watersport en recreatie.

De storm heeft te maken met het warme januariweer. "Boven Schotland hangt een depressie. Die stuwt eerst warme lucht deze kant op, zodat het hier warmer wordt. Daarna komt de storm zelf hierheen", aldus meteoroloog Harry Geurts van het KNMI.

Overlast

Harde wind veroorzaakte ook woensdag de nodige overlast. De verplaatsing van het VOC-schip 'Amsterdam' van de kade naast het Scheepvaartmuseum naar de kade bij het wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam kon niet doorgaan. In Wijk aan Zee ging de jaarlijkse kerstbomenverbranding niet door. Alle bomen belandden op het vuur in Beverwijk.

De brandweer in Den Haag verwijderde een dag eerder al uit voorzorg de letters boven de hoofdingang van de Anton Philipszaal in de hofstad. Door de harde wind waaide dinsdag een van de letters van het dak af en viel op het plein voor het theater.

Advies

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) adviseert mensen die niet per se het water op hoeven donderdag aan wal te blijven. Dat zei een woordvoerder van de KNRM woensdag.

De KNRM is vooralsnog niet voornemens extra mensen in te zetten. "We zijn net als altijd alert op calamiteiten. Onze mensen moeten binnen 10 minuten op een reddingsboot kunnen zitten." Volgens de woordvoerder is er met storm altijd meer werk. De verwachting is dat de wind morgen uit het zuidwesten zal komen.

Golfslag

"Dat is iets minder erg", volgens de woordvoerder. "De golfslag is dan minder zwaar dan uit het noordwesten. De golven hebben vanuit zuidwest een kleinere aanloop en worden afgeremd door de kust."

Volgens de woordvoerder weet de visserij dat er bij zo'n harde wind weinig te vissen valt dus verwacht hij dat veel visserijschepen ook binnen zullen blijven. De meeste handelsvaart is naar zijn zeggen toegerust voor zwaar weer.

Veerboten

De veerboten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen donderdag alleen 's ochtends heen en terug. Directeur Paul Melles van rederij Doeksen vindt het in verband met de aangekondigde storm niet verantwoord om na de ochtend met passagiers de Waddenzee over te steken.

Rederij Wagenborg houdt de twee veerboten tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog en tussen Holwerd en Ameland in de vaart. Directeur passagiersdiensten Ger van Langen van Wagenborg ziet ondanks de komende storm geen reden de veerboten voor de wal te houden.