AMSTERDAM - Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn de afgelopen dagen opnieuw onder vuur genomen door vijandelijke strijders. Drie raketten kwamen terecht in de buurt van de vooruitgeschoven post in Poentjak, zo'n twaalf kilometer ten noorden van Kamp Holland.

Dat is de grootste Nederlandse basis in Afghanistan, gevestigd in de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Bij de beschietingen zijn geen gewonden gevallen.

Door steenslag of raketscherven zijn wel enkele Nederlandse voertuigen licht beschadigd geraakt, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag. Het gaat daarbij om krassen en deuken. Nog eens drie raketten vlogen over de patrouillepost heen en kwamen ver van Poentjak terecht. Waarschijnlijk waren deze drie raketten bedoeld voor een politiepost, stelt de zegsman.

Lichtpatronen

De Nederlandse militairen reageerden op de raketbeschieting door lichtpatronen af te schieten met mortieren. Die patronen komen aan parachutes naar beneden en verlichten de wijde omgeving.

Vorige week kregen de Nederlanders in Uruzgan drie keer te maken met beschietingen. Gevechtshelikopters leverden daarbij steun, maar hoefden geen wapens te gebruiken.