DEN HAAG - Het nieuwe kabinet zou een minister van Jeugd moeten krijgen. Dat zei minister Rita Verdonk (Integratie en Jeugdbescherming) woensdag in Den Haag tijdens een conferentie van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. Verschillende ministeries houden zich nu bezig met jeugdzaken.

Bekijk video

Tussen die departementen zitten echter schotten en die moeten worden geslecht, zei Verdonk in een toelichting. Ook de samenwerking tussen de vele betrokken organisaties en besturen kan en moet volgens haar beter. Een aparte minister van Jeugd is nodig "om zeker te weten dat dingen echt gaan gebeuren", aldus de minister.

Kabinetscrisis

Tijdens de kabinetscrisis van half december raakte Verdonk haar portefeuille Vreemdelingenzaken kwijt. Sindsdien is ze behalve voor integratie ook onder meer voor jeugdbescherming verantwoordelijk.

VVD

Voor de VVD in de Tweede Kamer wordt ze woordvoerder jeugdbeleid. Commissaris Steven van Eijck, die in opdracht van het kabinet de afgelopen jaren het jeugdbeleid heeft doorgelicht, pleitte recent ook voor een minister van Jeugd.

De bewindspersoon moet het jeugdbeleid, de financiering en bevoegdheden eenvoudiger organiseren.

Nu hebben zeven ministeries te maken met jeugdzorg, wat volgens Van Eijck leidt tot veel onnodige bureaucratie en gebrekkige hulp aan kinderen met problemen. De oud-staatssecretaris zei begin november vorig jaar in principe beschikbaar te zijn om minister van Jeugd te worden.