LISSABON - Brandweerlieden in het noorden van Portugal zijn een zoektocht begonnen naar auto's die door een aardverschuiving in de rivier de Douro zijn beland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antonio Figueiredo Lopes vrijdagmorgen gezegd.

De aardverschuiving had plaats in de buurt van de stad Armamar en was een gevolg van de zware regenval van de afgelopen dagen. Volgens Figueiredo Lopes zijn zeker drie auto's in de rivier terechtgekomen. Over het lot van de inzittenden is niets bekend. In de stad Régua liepen kelders onder. Doordat een nabijgelegen dam zijn water kwijt moest, steeg het peil van de Douro.

Het Portugese persbureau Lusa meldde dat donderdag in het midden van het land in onder meer het district Viseu talloze huizen zijn beschadigd door het noodweer. Ook het treinverkeer ondervond zware hinder. Zeker twee bruggen stortten in, maar daardoor vielen volgens Lusa geen slachtoffers. Talloze wegen zijn afgezet en enkele dorpen overstroomd. Er zijn veel aardverschuivingen gemeld.

Ook Spanje kampt met het hoge water. Door een aardverschuiving ontspoorde bij León een trein met vijfhonderd passagiers. Niemand raakte gewond. De trein was onderweg van Barcelona naar La Coruna. Bij Burgos trad een rivier buiten zijn oevers.