SYDNEY - Een groot deel van de bewoners van het eiland Tikopia in de Stille Oceaan heeft de verwoestende cycloon overleefd. Ruim duizend bewoners hebben zich in veiligheid weten te brengen door te vluchten naar hoger gelegen schuilplaatsen. Cycloon Zoe trok zes dagen geleden met ruim 300 kilometer per uur over de eilandjes Tikopia en Anuta.

Een week nadat Zoë een ravage had veroorzaakt op het eiland en op het nabij gelegen Anuta, heeft een fotograaf van The Weekend Australian voor het eerst contact gelegd met de eilandbewoners. "Ik verwachtte honderden rottende lijken te zien, maar we werden overdonderd, doordat al die mensen op onze helikopter afrenden. Iedereen stond levend en wel voor me.''

Gat in de grond

Het fruit dat de eilandbewoners meestal eten, is verwoest door de cycloon en de watervoorraad is vervuild met zeewater. "Ze halen water uit onrijpe kokosnoten, maar dat is natuurlijk niet erg goed voor ze. Ze gebruiken gemeenschappelijke toiletten die niet meer zijn dan een gat in de grond, dus nu liggen ziektes op de loer.'' De eerste officiële hulp voor de Salomonseilanden is nog onderweg. Het schip Auki is op weg met medicijnen en hulpgoederen en komt naar verwachting zaterdag aan.

Het lot van de rest van de 3700 bewoners van de twee eilanden is nog onbekend. Hermann Oberli, leider van het artsenteam aan boord van de Auki, gaat ervan uit dat er mensen op de twee eilanden zijn omgekomen en dat er veel zwaargewonden zijn. Luchtfoto's hebben de verwoestingen al aangetoond. Hele dorpen lijken verdwenen. Volgens de Britse omroep BBC tonen nieuwe foto's aan dat de dorpen Ravenga en Namo (samen zevenhonderd inwoners) op Tikopia zijn overstroomd door een vloedgolf.

Muren omlaag halen

Het bestuur van de Salomonseilanden heeft de regio tot rampgebied verklaard. Wellicht vertrekken vrijdag of zaterdag nog twee hulpschepen, ook betaald door Australië en Nieuw-Zeeland.
Een oud-bewoner van Tikopia vertelde in een Australische krant over een speciale overlevingsstrategie van de eilandbewoners. Ze verwijderen de muren van hun huizen, waardoor het dak naar beneden komt. Daar gaan ze onder liggen, zodat de wind erover heen raast.

Afwerpen

De hulp kwam zo traag op gang, doordat het gebied moeilijk te bereiken is en er geen enkele communicatie mogelijk is. Er zijn geen landingsbanen voor vliegtuigen. Het afwerpen van goederen uit vliegtuigen vond Australië, dat relatief dichtbij ligt, te riskant, omdat de bewoners er niet voor kunnen worden gewaarschuwd.