DEN BOSCH - Peter H., verdacht van de moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, ontkent dat hij het meisje voor haar dood seksueel heeft misbruikt. Dat zei zijn advocaat Henk van Dijk woensdag na afloop van een pro-formazitting voor de rechtbank in Den Bosch.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft H. Melanie verkracht en zal hij daarvoor ook terechtstaan. De 41-jarige H. was niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij verblijft sinds een maand in het Pieter Baan Centrum (PBC) ter observatie.

Melanie Sijbers verdween op 7 september vorig jaar. Haar lichaam werd twee weken later gevonden in een bos bij Someren. H. kende het slachtoffer. De man woonde ook in Geldrop en was de stiefvader van een vriendin van Melanie.

Betrokken

Eerder maakte het OM bekend dat H. bekennende verklaringen heeft afgelegd. Volgens Van Dijk heeft zijn cliënt echter alleen bekend dat hij bij de dood van het meisje betrokken is geweest. Het is volgens hem de vraag of daarbij sprake was van opzet.

Volgens het OM heeft H. Melanie met een smoesje meegenomen naar een loods, waar hij haar heeft vastgebonden en misbruikt.

Vervolgens zou hij het meisje in zijn kofferbak hebben meegenomen naar een bos en haar hebben gewurgd.

Veroordeeld

H. is eerder veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor ook de tbs-maatregel opgelegd. In 2003 kwam een einde aan zijn tbs, hoewel de kliniek waarin hij verbleef had geadviseerd de behandeling te verlengen. Het PBC, waar de geestesgesteldheid van H. momenteel opnieuw wordt onderzocht, gaf echter groen licht om H. te ontslaan uit de tbs-kliniek.

H. gaf zich op 23 september zelf aan bij de politie, een dag nadat het lichaam van Melanie was gevonden. De politie had de man vlak na de verdwijning van het meisje gehoord als getuige, maar liet hem gaan, omdat hij een alibi had. Dat bleek achteraf echter niet te kloppen.

De rechtbank behandelt de zaak op 15 maart. Ook staat H. dan terecht voor een inbraak in april vorig jaar en een poging tot inbraak.