DEN HAAG - De gesprekken over de vorming van een kabinet tussen CDA, PvdA en ChristenUnie gaan vanaf woensdag verder in het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president in Den Haag.

De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) spreken in het Catshuis onder leiding van informateur Herman Wijffels. De onderhandelaars hebben ieder een secondant bij zich. Het is de bedoeling ook donderdag en vrijdag in het Catshuis te vergaderen.

Vorderingen

Op z'n vroegst aan het einde van de week worden er mededelingen gedaan over de vorderingen. In tegenstelling tot de besprekingen vorige week in het Friese Beetsterzwaag blijven de onderhandelaars nu niet op de vergaderplek overnachten. Bovendien worden de besprekingen nog onderbroken voor een PvdA-fractiedag op donderdag, waar Bos aanwezig moet zijn, en het kabinetsberaad van vrijdag.

Vanaf nu wordt het menens in de kabinetsformatie. Vorige week spraken de partijen vooral over een visie op de toekomst van Nederland. De komende dagen beginnen de inhoudelijke onderhandelingen.

AOW

Naar verwachting zullen daarbij al snel de onderwerpen aan bod komen waarover de partijen sterk verdeeld zijn, zoals de marktwerking in de zorg, de toekomst van de AOW en de hypotheekrenteaftrek.

Betrokkenen schatten in dat het financieel kader van het regeerakkoord, waarin de budgettaire spelregels voor de komende kabinetsperiode worden vastgelegd, al deze week aan bod komt.

De onderhandelaars streven er naar voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart klaar te zijn.