WASHINGTON - Het nieuwe Irak-plan van de Amerikaanse president George Bush voorziet in het sturen van meer dan 20.000 extra militairen naar het Arabische land. Dit heeft een functionaris van het ministerie van Defensie gezegd, die niet met naam genoemd wil worden.

Het getal 20.000 dook de afgelopen dagen ook al op in de New York Times en werd genoemd door een senator die net met Bush had gesproken. Nu komt het getal voor het eerst rechtstreeks van het Pentagon. Het staatshoofd zelf maakt zijn plannen woensdagavond (plaatselijke tijd) officieel bekend.

De meeste extra manschappen gaan naar Bagdad, aldus de defensiefunctionaris; 4000 zijn bestemd voor de provincie Anbar, een bolwerk van soennitisch verzet in het westen van Irak.

Irak-plan

Ook voorziet de laatste versies van Bushs Irak-plan erin dat Iraakse regering uiterlijk in november de verantwoordelijkheid op zich moet hebben genomen voor de veiligheid in heel Irak. Nu is Bagdad daarvoor nog maar in drie van de achttien provincies zelf verantwoordelijk voor.