VUGHT - Het gebouw van de speciale terroristenafdeling van de gevangenis in Vught is extreem brandonveilig. De eerste verdieping van het gebouw moet daarom binnen een week worden gesloten.

Waarnemend burgemeester Joep Baartmans-Van den Boogaart van de gemeente Vught heeft dat dinsdagavond gezegd op een persconferentie. Zij wist niet te vertellen of op die verdieping ook (veroordeelde) terroristen gedetineerd zitten.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen meldde dinsdagavond desgevraagd dat de terroristenafdeling is gehuisvest op de begane grond van het gebouw. Op de eerste verdieping zitten vijf gevangenen die op korte termijn worden overgebracht naar andere cellen.

Unit 1 waar de terroristenafdeling zit is een rijksmonument. Het is een gebouw van voormalig kamp Vught uit 1943. Tijdens controles is geconstateerd dat het gebouw niet brandveilig is. Een brand zou zich eenvoudig van de ene naar de andere cel of naar de vluchtwegen kunnen verspreiden. Het aantal uitgangen van het gebouw is beperkt.

Brandmelders

Bovendien heeft de unit geen gecertificeerde brandmelders. De oppervlakte van het binnenterrein die in geval van nood als opvang dient, is te klein waardoor vuur alsnog een gevaar kan vormen voor de gevangenen.

De sluiting van de eerste verdieping is de eerste en meest verstrekkende van een uitgebreid pakket maatregelen die de gevangenis moet doorvoeren om permanente sluiting en een dwangsom te voorkomen. Binnen een week moeten de gangen op de begane grond bijvoorbeeld worden voorzien van rookmelders.

Binnen twee maanden moeten brandwerende maatregelen worden genomen die voorkomen dat vuur zich snel door het gebouw kan verspreiden. Over een half jaar moet de unit beschikken over gecertificeerde brandmelders en moeten de cellen dertig minuten brandwerend zijn.

Het aantal gedetineerden is op voorspraak van de gemeente onlangs al beperkt, legde de burgemeester uit. De gevangenis zet verder meer personeel in op unit 1 en heeft een algeheel rookverbod ingesteld. Na de ontvangst van een nieuw, onafhankelijk onderzoek achtte de gemeente die maatregelen alsnog onvoldoende.

Topcriminelen

Ook de overige zes units van de penitentiaire inrichting Nieuw Vosseveld worden volgens de gemeente Vught in strijd met de brandveiligheidseisen gebruikt. Het gaat onder meer om unit 5, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar vluchtgevaarlijke topcriminelen gevangen zitten. De burgemeester geeft de gevangenis echter tijdelijk toestemming om deze cellengebouwen te blijven gebruiken.

De burgemeester zegt dat er met de gevangenisdirectie een verschil van inzicht bestaat over de ernst van de overtredingen maar ze noemt alle eisen reëel. De woordvoerder van de DJI laat weten dat de aanpassingen binnen de gestelde termijnen zullen worden doorgevoerd.

Schipholbrand

Justitie-woordvoerders in de Tweede Kamer Fred Teeven (VVD) en Aleid Wolfsen (PvdA) zeggen de kwestie volgende week woensdag aan de orde te stellen tijdens de besprekingen van de justitiebegroting met minister Ernst Hirsch Ballin. Teeven noemt het opmerkelijk dat dit nu pas blijkt "na alle gedoe rondom Van Vollenhoven". Teeven doelt daarmee op het rapport dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is, schreef naar aanleiding van de Schipholbrand.

Wolfsen noemt het onbegrijpelijk en wil van de minister weten "of hij en zijn ambtgenoot van VROM actief en indringend de veiligheid van alle gevangenissen opnieuw hebben beoordeeld, met de kennis van Van Vollenhoven in de binnenzak."