RIJSWIJK - De waterstand van de rivier de Maas bij het Limburgse Borgharen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de kritieke grens van 46 meter boven NAP nog niet bereikt.

Het peil stabiliseerde zich enigszins en steeg zo'n 7 centimeter naar 45,64 meter rond 6.30 uur bij het meetpunt Borgharen Dorp. Volgens een woordvoerster van het crisiscentrum in Maastricht, dat de hele nacht bemand was, zal Rijkswaterstaat rond 11.00 uur een prognose bekendmaken.

Hoogste stand

Volgens de woordvoerster verplaatst het gevaar voor overstroming zich langzamerhand stroomafwaarts. Daar stijgt het water nu een stuk sneller. In Roermond ging het waterpeil sinds vrijdagavond zo'n 50 centimeter omhoog richting de 19,42 meter boven NAP. Vrijdag verwachtte Rijkswaterstaat dat het waterpeil bij de stad in de loop van zaterdag de hoogste stand zal bereiken.

Informatielijn

De gemeente Roermond heeft inmiddels een informatielijn geopend voor inwoners met vragen over het hoogwater. Het telefoonnummer 0475-359898 is elke dag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan zal de gemeente het infonummer dag en nacht bemensen. Dat zei een gemeentewoordvoerder zaterdagochtend. Ook veel andere Maasgemeenten hebben een infolijn geopend. Deze nummers staan op de teletextpagina van de regionale omroep L1.

/LINK
Foto's en informatie over de waterstand op de weblog van Roel