ALKMAAR - Voor de rechtbank in Alkmaar staat 5,5 jaar na de moord op Marion en Romy van Buuren uit Bergen, de 25-jarige Özgür O. uit Alkmaar terecht. Officier van justitie C. de Jong heeft hem tweevoudige moord in vereniging ten laste gelegd. Maandag is de pro formazitting.

Marion van Buuren en haar dochtertje Romy werden begin augustus gevonden in de duinen tussen Bergen en Egmond. Daar lagen zij sinds hun vermissing, 8 juni 1997, begraven. De lichamen werden na vijf jaar zoeken gevonden op aanwijzingen van O., het jongere broertje van de vermoedelijke hoofddader Okan O. Okan was destijds de ex-vriend van Marion, Romy was zijn dochter. Okan overleed in mei 1998 in het gevangenishospitaal in Scheveningen.

Özgür verklaarde in juli tegenover de ouders van Marion en tegenover de politie dat hij jaren geleden door zijn oudere broer in vertrouwen was genomen, maar dat hij niet langer met het geheim kon leven. Doordat Özgür tegenstrijdige verklaringen aflegde, veranderde hij van de langverwachte getuige in verdachte. Na een vakantie in geboorteland Turkije werd hij in september gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moorden.

Volgens justitie heeft de verdachte zelf enkele gewelddadige handelingen tegenover Marion verricht, of laten toestaan dat anderen dit deden. Met betrekking tot Romy (destijds 1 jaar oud) is hem ten laste gelegd dat hij haar aan Okan heeft overhandigd, terwijl hij wist dat hij haar om het leven wilde brengen.

'Jij moet het doen'

Kort hiervoor had Okan namelijk zijn jongere broertje nog gezegd: "Jij moet het doen", waarbij hij met zijn hand een snijdende beweging langs zijn keel maakte. Uit de tenlastelegging valt op te maken dat het Openbaar Ministerie niet uitsluit dat meerdere personen bij de moorden betrokken zijn geweest.

De ouders van Marion van Buuren reageren met gemengde gevoelens op de komende rechtszaak. Vader Hans zegt dat de zaak hen niet loslaat, maar dat hij aan de andere kant liever had gehad dat Özgür niet had verteld dat hij erbij betrokken is geweest. "Je blijft twijfelen, heeft hij toch iets gedaan? Of de waarheid ooit volledig boven water komt, betwijfelen we."

De ouders gaan ervan uit dat het verhaal dat Özgür hen heeft verteld, namelijk dat hij bij de moord aanwezig was, klopt. In de duinen zei hij tegen de ouders: "Ik zal wel strafbaar zijn. Ik pak straks mijn koffertje en ga naar het politiebureau".

De pro formazitting dient maandag. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vindt op een later tijdstip plaats.