DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende en zijn medeonderhandelaar Maxime Verhagen hebben dinsdagmiddag de CDA-Tweede Kamerfractie bijgepraat over de lopende kabinetsformatie. Na afloop zei Verhagen bij zijn fractiegenoten hetzelfde enthousiasme gemerkt te hebben als bij hemzelf voor de gesprekken met PvdA en ChristenUnie.

"Men heeft er zin in. We gaan ervoor", aldus Verhagen. Balkenende ontweek na de fractievergadering de media.

ChristenUnie

Ook ChristenUnie-leider André Rouvoet hield dinsdag beraad in eigen kring. Het formatieteam kwam bij elkaar en niet-aanwezige ChristenUnie-Kamerleden zijn voor zover mogelijk geïnformeerd.

Maandag lichtte PvdA-leider Wouter Bos zijn fractie al in over de formatiebesprekingen vorige week in het Friese Beetsterzwaag.

Missie

Daar verbleven Balkenende, Bos en Rouvoet met hun secondanten drie dagen om onder leiding van informateur Herman Wijffels te praten over de missie van het nieuwe kabinet.

Woensdag gaan de partijen weer om tafel, opnieuw niet aan het Haagse Binnenhof. Deze keer hebben zij volgens ingewijden gekozen voor een locatie dichter bij Den Haag. In de loop van woensdag wordt de vergaderplek bekendgemaakt. Daar praten Wijffels en de onderhandelaars ook donderdag en vrijdag.

Bos

De besprekingen worden enkel onderbroken voor een PvdA-fractiedag, waar Bos donderdagochtend moet zijn, en het kabinetsberaad van vrijdagochtend waar Balkenende als premier voorzit. 's Middags gaat de formatie dan weer verder. Mogelijk is er vrijdag aan het eind van de middag een persmoment.

Ook voor de komende weken zijn vergaderdata vastgelegd. Ook die besprekingen vinden hoogstwaarschijnlijk buiten het Haagse Binnenhof plaats.