DEN HAAG - 'Topcrimineel' Willem Holleeder had geen toestemming om met misdaadjournalist John van den Heuvel te spreken. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag.

Holleeder zit in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught en had volgens de regels eerst toestemming moeten vragen om met de pers te praten.

Het vraaggesprek wordt dinsdagavond uitgezonden in het nieuwe TROS-programma Bureau Van den Heuvel van de Telegraafverslaggever, John van den Heuvel. Justitie zal de uitzending bekijken en daarna overwegen of zij maatregelen tegen Holleeder neemt.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand Van Haersma Buma wil van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie weten hoe het mogelijk is dat "de van ernstige misdrijven verdachte" een interview vanuit de gevangenis heeft kunnen geven. Ook wil hij weten of het interview aanleiding voor justitie is om de externe contacten van Holleeder beter te controleren.

In het interview meldt Holleeder "dat het niet gemakkelijk is als je in de media wordt afgeschilderd als een monster en je weet dat je het zelf niet hebt gedaan". Hij laat verder weten dat hij uitziet naar zijn proces.

Holleeder: "Ik heb het een en ander in mijn dossier gelezen en heb me verbeten over wat een onzin het allemaal is. Ik zal blij zijn als ik eenmaal bij de rechter een woordje kan doen. Dat ik mezelf kan verdedigen."

Afpersing

De rechtszaak, die in april begint, gaat naar verwachting enkele maanden duren. In deze zaak wordt Holleeder verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra.

Volgens het Openbaar Ministerie werkte hij daarbij telkens met andere handlangers samen. Ook hangt Holleeder nog een verdenking boven het hoofd van betrokkenheid bij een of meer liquidaties.