MADRID - De Baskische terreurbeweging ETA heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor de grote bomaanslag, anderhalve week geleden, op het vliegveld van Madrid opgeëist. Het "permanente staakt-het-vuren" dat de afscheidingsbeweging in maart afkondigde, is echter nog steeds van kracht, liet de beweging in een verklaring weten.

In een aan de krant Gara gestuurde brief zegt de separatistische beweging verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op 30 december die twee mensen het leven kostte. Hoe de gigantische bomexplosie in een parkeergarage past in het permanente staakt-het-vuren van de ETA, liet de organisatie in het midden.

De politie in Zuid-Frankrijk arresteerde dinsdag twee leden van de Baskische terreurgroep. Een van de twee arrestanten heeft volgens de politie te maken met recente grote vondsten van wapens en explosieven van de groepering.

Vredesoverleg

De aanslag en de vondsten van wapens en explosieven hebben de hoop op een goede afloop van het vredesproces weer de grond in geboord. De linkse Spaanse regering zette na de jongste aanslag het vredesoverleg met de Basken onmiddellijk stop. De rechtse oppositie had de overheidscontacten met de separatisten eerder al gelaakt.