CAIRO - In de Rode Zee is het zoeken met een helikopter naar vier vermiste duikers, onder wie een Nederlander, voorlopig gestaakt. Dat heeft een woordvoerder van de Egyptische duikschool vanwaar de vier afkomstig waren dinsdag gezegd.

Sinds maandagmiddag kan de helikopter niet meer de lucht in wegens slecht weer.

De woordvoerder verwacht dat de Egyptische autoriteiten ook bij beter weer niet verder zoeken naar de vier, omdat er weinig hoop is dat ze nog leven. Hij hoopt dat de Nederlandse ambassade de regering in Caïro kan overhalen om verder te zoeken als het weer beter is.

Vermist

De vier duikers, naast de Nederlander twee Russen en een Egyptenaar, raakten zaterdag vermist tijdens een excursie naar het Elphinstone rif in het Egyptische deel van de Rode Zee. Een vijfde duiker, eveneens een Rus, kon op eigen kracht de kust bereiken.

De woordvoerder van de duikschool heeft de Rus gesproken voordat deze naar Rusland terugging. Uit de verklaring van de Rus blijkt dat de duikers van het rif af zijn gegaan, een grote haai achterna.

Stroming

Terwijl de stroming normaal noord-zuid is, was deze zaterdag zuid-noord, waardoor zij van het rif afdreven en in het 100 meter diepe, donkere water met veel stroming geen schijn van kans meer hadden. De boot konden zij niet meer bereiken omdat deze in het zuiden wachtte.

Mensen van duikcentra in de buurt begonnen zaterdag met boten meteen een zoekactie, maar konden de duikers niet vinden.

Volgens de woordvoerder van de duikschool is het uitgesloten dat de duikers zijn aangevallen door haaien.