SEOUL - Zuid-Korea gaat mogelijk bemiddelen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten om een eind te maken aan het conflict dat is ontstaan over het nucleaire programma van Noord-Korea. Dat meldde het Zuid-Koreaaanse persbureau Yonhap vrijdag.

"Wij werken aan een bemiddelingsvoorstel dat om een concessie van zowel de Amerikaanse president George Bush als de Noord-Koreaanse leider vraagt", aldus Lim Chae-jung. Hij is de voorzitter van het overgangsteam van de pas gekozen president Roh Moo-hyun.

Volgens Yonhap zal Seoul het buurland Noord-Korea vragen zijn nucleair wapenprogramma te laten vallen. Als tegenprestatie zouden de Verenigde Staten de veiligheid van Noord-Korea moeten garanderen.

Schiereiland

De crisis op het Koreaans schiereiland escaleerde toen Noord-Korea toezichtsapparatuur van de Verenigde Naties uit een kernrector verwijderde waar plutonium voor atoomwapens kan worden geproduceerd. Pyongyang verklaarde de reactor weer te zullen opstarten om in haar energiebehoefte te voldoen. De centrale lag sinds een akkoord met de VS in 1994 stil.