DEN HAAG - De Amsterdamse naaktschilder Peter Klashorst is deze week opgepakt in Gambia. Hij is inmiddels het land uitgezet omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het maken van obscene schilderijen. De arrestatie van Klashorst werd door de Gambiaanse televisie uitgezonden. Het is de tweede keer dat Klashorst in Afrika in moeilijkheden komt door zijn opvattingen over naaktschilderen.

In mei 2000 slaagde hij erin Senegal te ontvluchten en naar Amsterdam te ontkomen. Hij werd toen beticht van het houden van orgiën tijdens schildersessies met meerdere naakte zwarte vrouwen. Zijn islamitische buren hadden aanstoot genomen aan zijn gedrag en hem bij de politie aangeklaagd. Klashorst zat drie weken vast en kwam pas vrij nadat hij ambtenaren had omgekocht.

De Amsterdammer streek ditmaal neer in het kleine West-Afrikaanse staatje Gambia. Toen de politie lucht kreeg van zijn activiteiten en zijn huis binnenviel, ontsnapte de schilder opnieuw.

De politie arresteerde toen in zijn plaats een jonge Nederlandse studente van een kunstschool die bij hem stage liep. Toen Klashorst dat ter ore kwam gaf hij zich aan en werd het meisje vrijgelaten. Navraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken leerde donderdag dat de schilder inmiddels onderweg is naar Nederland.