HASSELT - Prins Laurent, de jongste zoon van de Belgische koning Albert II, is gedagvaard om te getuigen in het proces wegens fraude bij de Belgische marine. Laurent mag dinsdag van de rechters komen, maar omdat de dagvaarding te laat is ingediend, is Laurent niet strafbaar als hij niet komt opdagen.

Laurent is maandagavond door de federale politie als getuige gehoord. De rechter noemde eerder op de dag dit besluit van justitie "niet opportuun".

De ingreep van justitie sluit overigens niet uit dat Laurent op een later moment alsnog publiekelijk in de rechtszaal moet verschijnen. De rechter wil dinsdag eerst alle advocaten horen over het eventueel nog horen van Laurent in de rechtszaal.

Verdachten

Volgens enkelen van de twaalf verdachten in het proces heeft Laurent geprofiteerd van de fraude eind jaren negentig en heeft hij daar indertijd van geweten ook. De totale fraude zou rond de 2,2 miljoen euro bedragen.

Laurent zou voor ongeveer 180.000 euro geprofiteerd hebben, doordat hij kosten voor het opknappen van zijn huis niet hoefde te betalen.

Prins Plankgas

Laurent, elfde in lijn voor de troonopvolging in België, is de afgelopen tijd het mikpunt geweest van nauwelijks verholen spot.

Hij zou geld over de balk smijten. Zo zou hij op een dag drie snelle auto's hebben gekocht na een grote toelage voor werk voor een milieustichting van de overheid. Hij werd Prins Plankgas genoemd vanwege zijn onstuimige rijstijl. Ook vroeg hij 15.000 euro voor foto's van zijn pasgeboren tweeling.

Fraude

In het licht van de parlementsverkiezingen later dit jaar in België, heeft het fraudeproces en de betrokkenheid van Laurent inmiddels ook een politieke kant gekregen. De Vlaamse christendemocraten van de Vlaamse premier Yves Leterme en de liberalen van de federale premier Guy Verhofstadt vliegen elkaar in de haren over de vraag wiens besluit het was om een stichting van prins Laurent te subsidiëren.

In het proces in Hasselt werden maandag de twaalf verdachten gehoord. Gepensioneerd kapitein-ter-zee Noël Vaessen, in de jaren negentig adviseur van Laurent, ontkende de beschuldigingen van fraude bij de renovatie van zijn eigen woning in de Ardennen.

Verder zei hij dat de top van de marine op de hoogte was van de renovatiewerken in het huis van Laurent. "Admiraal Herteleer heeft mij gevraagd om de prins uit de put te krijgen", verwees Vaessen naar de toenmalige chef van de generale staf bij de marine.

Vaessen heeft eerder in Belgische media beweerd dat Laurent er altijd van heeft geweten dat hij profiteerde van de fraude bij de marine. Om dat te bewijzen, heeft Vaessens advocaat Laurent als getuige opgeroepen. Maar maandagavond was nog onduidelijk of Laurent ook daadwerkelijk dinsdag in de rechtszaal verschijnt.