WASHINGTON - Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft maandag een aanval uitgevoerd op een vermeende basis van al-Qaeda in het zuiden van Somalië. Dit meldden de tv-stations CBS en CNN.

Bekijk video

De Somalische interim-regering heeft de aanval dinsdag bevestigd. Doelwit van de operatie was volgens de regeringswoordvoerder Abdirrahman Dinari de leider van al-Qaeda in Oost-Afrika en een lid van al-Qaeda die in 1998 betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij 224 doden vielen.

Doden

Er zouden volgens bronnen veel doden zijn gevallen bij de luchtaanval, maar over hun identiteit is niets bekend. "Het doelwit was een klein dorp met de naam Badel waar de terroristen zich verstopten", aldus Dinari.

"En het vliegtuig heeft precies zijn doel getroffen." Er waren volgens hem Somalische en Ethiopische troepen in de buurt. "Absoluut, er zijn veel mensen gedood. Er liggen zo veel dode mensen in het gebied, maar we weten niet wie wie is, maar de aanval was een succes."

De aanval zou zijn uitgevoerd met een AC-130 gestationeerd in Djibouti. Het was de eerste openlijke Amerikaanse militaire actie in Somalië sinds een mislukte vredesoperatie begin jaren negentig.

Krijgsheren

Vorig jaar steunde Washington in het geheim krijgsheren in de Somalische hoofdstad Mogadishu in hun strijd tegen milities van de Unie van Islamitische Rechtbanken. Deze operatie mislukte en de islamisten namen de macht in Mogadishu over.

Al-Qaeda

Volgens de Amerikanen begon al-Qaeda steeds actiever te worden in Somalië sinds de Unie van Islamitische Rechtbanken steeds meer delen van het land onder controle kregen. Daarom gaf de Amerikaanse regering recentelijk het groene licht voor een militaire interventie van buurland Ethiopië in Somalië.

Met deze steun slaagde de door de VN erkende interim-regering er vorige maand uiteindelijk in de islamisten te verdrijven.

De milities hebben zich teruggetrokken naar het uiterste zuiden van Somalië aan de grens met Kenia. Het is een vrij ontoegankelijk bosrijk gebied. De Amerikaanse marine is voor de kust gaan liggen om te voorkomen dat leden van al-Qaeda kunnen vluchten.