AMSTERDAM - Onder invloed van aanhoudende regen neemt de wateroverlast in West-Europa en Nederland toe. In Duitsland dreigt de Rijn de komende dagen buiten zijn oevers te treden. Hetwaterpeil in de rivier is donderdag sterk gestegen doordat een aantalzijrivieren door de aanhoudende regens grote hoeveelheden water aanvoeren.

De Duitse autoriteiten hebben de scheepvaart op de Moesel, waar het waterpeildonderdag gedurende enige tijd met dertig centimeter per uur steeg, aan scherperegels gebonden. Er mag er alleen nog maar langzaam gevaren worden en ook mogenschepen de rivier alleen nog maar één voor één bevaren.

Chaos

Een orkaan en zware regenval hebben in de nacht van donderdag op vrijdag voor grote problemen in Duitsland gezorgd. In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg overleed een 13-jarige jongen, nadat er een boom was gevallen op de auto waarin hij meereed. De vader van de jongen raakte zwaargewond.

In het zuiden van Duitsland zijn windsnelheden tot 200 kiIometer per uur gemeten. In München stortte een grote festivaltent in zonder dat daardoor gewonden vielen.

Door de zware regenval van de laatste dagen zijn in de deelstaten Saksen, Beieren, Saksen-Anhalt en Thüringen rivieren buiten hun oevers getreden.

Groot-Brittannië

Ondertussen zorgt het aanhoudende natte weer ook voor overlast inGroot-Brittannië, waar enkele rivieren buiten hun oevers dreigen te treden enhonderden wegen onbegaanbaar zijn wegens hoog water.

België

Door de aanhoudende regen is ook het Belgische platteland de afgelopen weekbijna helemaal doordrenkt, zijn rivieren buiten hun oevers getreden enhonderden huizen onder water komen te staan. Tot nu toe is één man verdronkenen worden twee vrouwen vermist.

Nederland

Als gevolg van de boven verwachting snelle stijging van de Maas heeft het crisiscentrum in Maastricht alle wegen naar Borgharen en Itteren voor het verkeer afgesloten. Om isolatie van deze dorpen te voorkomen zet de gemeente pendeldiensten in met vrachtwagens. Ook opent de gemeente in Borgharen en Itteren vanaf 1 uur twee crisiscentra.

De toegangswegen naar beide dorpen zijn inmiddels onder water gelopen en niet meer berijdbaar voor personenauto's. De door de gemeente ingezette vrachtwagens kunnen nog rijden tot een niveau van 45:50 meter boven NAP. Bij nog hogere waterstanden raken beide dorpen volledig geïsoleerd.

Het KNMI verwacht vrijdag zeker 10 tot 15 millimeter neerslag in de vorm van regen in het stroomgebied van de Maas. Dat is evenveel liters per vierkante meter. De neerslag blijft zo tot het eind van de dag. Sneeuw is er vrijdag niet te verwachten. Daarna neemt de kans op sneeuw toe, maar de kans op neerslag wordt kleiner, aldus het KNMI.