CARACAS - President Hugo Chávez van Venezuela heeft het parlement in Caracas maandag om speciale bevoegdheden gevraagd waarmee hij een grootschalige nationalisatie kan doorvoeren.

Het linkse staatshoofd wil onder meer het telecommunicatiebedrijf CANTV en een aantal energiefirma's nationaliseren. Ook wil hij de staatsinvloed op boringen in het olierijke gebied Orinoco vergroten.

Exporteur

Venezuela is de op vier na grootste exporteur van olie ter wereld. Chávez, wiens positie sterker dan ooit lijkt na zijn herverkiezing eind vorig jaar, is al langer bezig de olieindustrie onder staatscontrole te krijgen.

Het geld wil hij onder meer aanwenden voor sociale programma's en militaire uitgaven. Door zijn opstelling ligt Chávez in conflict met Washington. Veel Amerikaanse bedrijven hebben belangen in de Venezolaanse oliesector.

Eed

Chávez zei in zijn speech dat de staatsoliemaatschappij PDVSA de meerderheid moet krijgen in vier miljardenprojecten in Orinoco, waar het bedrijf nu nog een minderheidsbelang heeft ten opzichte van buitenlandse deelnemers.

Doel van de samenwerking is de zeer stroperige olie van deze streek beter te winnen. Samen produceren deze ondernemingen ongeveer 600.000 vaten olie per dag.

Chávez en zijn nieuwe regeringsploeg legden maandag de eed af. Rodrigo Cabezas, een econoom, is de nieuwe minister van Financiën.

Zijn voorganger Nelson Merentes is door Chávez benoemd tot president van de centrale bank. Chávez is aan de macht sinds 1999. Hij is herkozen voor een termijn van zes jaar.